Варшавська осінь

Про Інститут Ротарі Інтернешнл Зони 15-16 у Варшаві 23-27 вересня 2009 року.

ПДГ Анджей Людек, як Голова комітету з організації Інституту Ротарі зони 15-16 у Варшаві, не тільки влаштував прекрасну ротарійську імпрезу,але й зумів забезпечити чудову, теплу погоду. Лагідна Варшавська осінь сприяла доброму настрою та робочим взаєминам, що швидко творились під час спілкування ротарійців з 21 країни. Зустріч такого високого рівня представництва і масштабу вперше відбувалась на теренах східноєвропейських країн, а тим більше, країни з постсоціалістичного табору. Програма заходу була добре збалансованою, з чудовим вечірнім дозвіллям.

Окремо слід сказати про Варшаву. Це місто зачаровує впевненим спокоєм, розміреністю ритму життя. Ніби пливеш великою спокійною рікою і впевнений, що вона доправить тебе до другого берега. Варшава, звісно, не архітектурою, а атмосферою надійності нагадує мені Відень. Трамваї ходять за графіком без запізнень, «як за Польщі», спокійні перехожі, (як молодь, так і старше покоління) не розхристані, не з понурими поглядами. На широких проспектах, алеях, у автомобільних корках водії спокійно чекають, коли настане їх черга їхати, і так знають, що поїдуть.
А ще, по при пістряву висотну архітектурну забудову сучасного мегаполісу, Варшава зуміла зберегти подразливий дух старого міста, з своїми віковими таємницями і легендами. Особливо це відчутно ввечері, коли мандруєш вулицями біля «старувки», що вціліли під час бомбардувань в час 2 світової війни.

А ще у місті багато зелені, багато парків. До них дуже пасує музика Шопена, котрий, як, мабуть жоден інший композитор, зумів покласти золото осені на нотний стан.
Та повертаймось до нашого заходу.
Учасники: Пастгубернатори, Губернатори Електи, Голови дистриктальних комітетів MSC тa RF, плідно працювали протягом всіх п’яти днів. У рамках Інституту РІ відбулись: з середи 23 вересня по п’ятницю 25 вересня, тренінг Губернаторів Електів Дистриктів Зон 15-16 (GETS), Семінар з розвитку членстваa, Семінар Ротарі Фаундейшн, таCOL Семінар. По обіді, у п’ятницю, 25 вересня, Маестро, Проф.Едвард Воланін композицією Шопена, що так пасувала до осінньої Варшави, урочисто підвів до відкриття Інституту Ротарі .

Перше пленарне засідання у Бальній залі готелю Шератон розпочали Директор РІ Ларс-Олоф Фредрікссон та Голова оргкомітету ПДГ Анджей Людек. Привітання учасникам від господині столиці Польщі, Мера Ханни Гронкєвіч-Вальц, зачитав Віце-Мер, Ярослав Коханяк. Особиста присутність і промова Президента Електа РІ Рея Клінгінсміта надавала особливої ваги та значущості заходу.

Україну представляли ПДГ Павло Кашкадамов з РК Львів з дружиною Світланою з РК Львів Центр, ДГН Мирослав Гаврилів з РК Львів з дружиною, Асистент Скарбника Дистрикту в Україні Сергій Саталкін з РК Львів Центр з дружиною та я, АГ Ярослав Музичко з РК Львів. Презентацію Ротарі в Україні, підготовану ПДГ Андрієм Баганичом, котрий, на превеликий жаль, не зміг брати участь у Інституті, провів ПДГ Павло Кашкадамов. Плідним було спілкування ДГН Мирослава Гавриліва з Президентом Електом РІ Реєм Клінгінсмітом. Під час розмови Мирослав вручив йому журнал Ротарієць, як свідчення достатньої самостійності Українського Ротарі.

На відміну від щорічних Європейських Конференцій та Конвенції РІ, захід такого плану дає можливість найвищим офіцерам Дистриктів Зон багато чому навчитись, обмінятись досвідом, у спокої обговорити проблеми і можливі шляхи їх подолання.

Одним з важливих заходів Інституту РІ стало проведення Семінару з розвитку членства. У ньому брали участь ДГ Тадеуш Плузінський, ДГН Мирослав Гаврилів та я. Як було зазначено у преамбулі програми, ціллю його проведення є навчання офіцерів дистриктів, що мають привезти до дому новий досвід, добрі приклади та нові ідеї, поділитися здобутим з іншими, та братися до активної роботи з збільшення кількості нових членів клубів.

Організатори Семінару – Крістіна Бредін, Ян Вілюмсен та Войцех Чижевскі, керівники комітетів з розвитку членства у зонах РІ 15-16, зуміли швидко створити теплу але і продуктивну атмосферу для роботи. Два дні інтенсивних зустрічей з презентаціями, виступами, доповідями та дискусіями минули дуже швидко. Гаслом (слоганом) Семінару стали слова: Every Rotarian Reach One, Keep One, що українською можна перекласти, як: кожен Ротарієць має примножити клуб одним новим членом і втримати одного дійсного члена, або, ОДНИМ ЗБАГАТИТИСЬ І ОДНОГО ЗБЕРЕГТИ.
Задля забезпечення мети з збільшення кількості членів рекомендовано посилити інформаційну кампанію – Ротарі повинно бути видимим у суспільстві. Кожна Ротарійська акція повинна супроводжуватись обов’язковим висвітленням у пресі та телебаченні. Цільовими групами для залучення нових членів є молодь (у т.ч. через Ротаракт), збільшення кількості жінок у клубах, створення мультівікових клубів (як приклад, РК Варшава Собєсскі, де Президент Домінік Сипнєвскі, колишній член Ротаракту – 28 років, а Президент Ефект – 69 років), популяризація Ротарі серед особистих друзів та знайомих. Важливою є доступність інформації про Ротарі, перш за все переклади всіх матеріалів про нашу організацію, та поширення друкованих видань, як Ротарієць, де висвітлюється діяльність клубів.

Одним з аргументів для перспективних нових членів можна використовувати пропозицію отримати ширші можливості для професійних контактів, масштабність інформації завдяки зв’язкам з членами клубу.

Але це не повинно позначитись на зниженні високих вимог до морально-етичних та професійних якостей кандидатів. І ще одне гасло з Семінару, яке слід пам’ятати: МИ НЕ ТОЛЕРУЄМО НЕТОЛЕРАНТНОСТІ.

У скандинавських країнах з 300-500 громадян – один ротарієць. Не важко обчислити «густину» ротарійців в Україні чи у Львові. У маленькій Швеції 10 Дистриктів, у інших країнах зон 15-16 від 3 до 6. (Г.Кройчик вирахував, що у Львові один ротарієць припадає приблизно на 6 тис.мешканців, майже, як у Скандінавії???)

Але у нас теж є втішні здобутки. Так клубів Ротаракт у північних країнах від 0 до 2, у нашому Дистрикті їх 44. Треба було бачити здивування учасників Семінару, коли Войцех Чижевскі задав питання про кількість клубів Ротаракт ПастГубернаторам, а наш Губернатор, Тадеуш Плузінський озвучив цифру 44. Це велика перспектива для розбудови Ротарі у нашому Дистрикті.

Одним з важливих і досягнутих завдань, проведення Інституту РІ у Варшаві, було продемонструвати Північній і Західній Європі та керівництву РІ у США, що МИ – Європейські народи, Варшава – Європейська столиця, і Ротарі у цій частині світу, зокрема у нашому Дистрикті 2230, існує не тільки у звітах, а розвивається, що це живі люди, котрі вміють добре виконувати свою місію служіння. Так, у нас багато проблем, як у кожної молодої організації, з рештою, як і у молодої демократії, так, ми не збільшуємо кількість членів і кількість клубів так швидко, як би ми того хотіли, але не можна відділяти проблеми розвитку нашої організації від суспільних процесів, що відбуваються у наших країнах. Гадаю, не дарма Ротарі є мірилом демократії у тій чи іншій країні і кількість клубів та Дистриктів прямо пропорційна рівню економічного, суспільного та демократичного розвитку держави. Хоча, це не означає, якщо у Швеції 10 Дистриктів, а у Данії 6, то шведська демократія на 40% більш розвинена.

Попри те, ми, наразі, позбавлені клопотів, які мають сусіди з Півночі. Це, зокрема, проблеми їх суспільств, і як наслідок,різке скорочення кількості активних членів клубів. Якщо у світі у 2008-2009 роках спостерігався незначний приріст нових членів з 1 231 483 до 1 234 481, і клубів з 33 270 до 33 789, то у наших зонах зафіксовано спад за той же період з 72 334 до 71 671 членів.
На мою думку, як один з шляхів виходу з кризи, скандинавські клуби будуть знаходити у притоку нових членів з числа емігрантів. Спрацює та ж схема, що застосовувалась урядами Європейських країн у 80-ті та 90-ті роки щодо пом’якшення еміграційного законодавства для вирішення болючих демографічних проблем, як падіння народжуваності, брак робочої сили, як наслідок, скорочення надходжень до бюджету, пенсійних фондів та ін., пов’язаних одним терміном «старіння нації». Частина емігрантів з Азії та Африки, що прибули до Західної Європи у 90 роки, здобули вищу освіту, отримали добру роботу, і успішно інтегрувались у місцеве суспільство. На таку думку мене навів приклад Пастпрезидента одного з шведських клубів, а тепер голови дистриктального комітету з розвитку членства , Наушін Наджафі. З походження іранка, вона емігрувала до Швеції у середині 90-х, отримавши освіту і зробивши кар’єру, зуміла ,передусім у ментально та релігійно чужому суспільстві, стати Ротарійкою і увійти у керівний склад Дистрикту.

Це невеличкий приклад «теорії конвергенції», як поєднуються та зливаються в одне далекі за походженням Південь та Північ нашої планети. Перебуваючи в одному середовищі, вони у процесі еволюції здобувають спільні морфологічні форми. І як би ми не опирались цим процесам, вони динамічно розвиваються, і тільки питання часу – їх завершення, та утворення нових світових спільнот. Як у краплині води віддзеркалюється велич світових океанів, так у Ротарі представлено зріз суспільного середовища. Тому не дивно, що його тенденції поширюються на наш Рух і повторюються у ньому.

Особисто для мене Інститут РІ у Варшаві став доброю школою, у тому числі мовною, дав ключ до ширшого бачення та розуміння завдань та ролі Ротарі у світі, ніби відсунув горизонт, вивів на верхівку чергового узвишшя, з якого краще видно, та підштовхнув до більш активної роботи. Вдячний всім Ротарійцям за те, що Ви є, є наша організація і можливість реалізовувати себе через служіння.
В нашій фотогалереї Ви можете переглянути фотозвіт про цю подію.

Завжди Ваш,
Ярослав Музичко, Асистент Губернатора, РК Львів.

Львів, 7 жовтня 2009 р.