У м. Глиняни Львівської області завершився грантовий проект Європейського Союзу зі створення культурно-освітнього та інтелектуально-бізнесового центру

Сьогодні в м. Глиняни, що на Золочівщині, відбулося відкриття навчально-виробничого комплексу «МОЗАЇКА». Грантовий проект, вартістю майже півмільйона євро, який тривав 2 роки, успішно завершений. Ще австрійська споруда старої школи, збудованої в 1856 році, завдяки 90% фінансуванню Європейського Союзу перетворилася у сучасний  інтелектуально-розвитковий центр регіонального значення. Проект впроваджувався в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Відтепер в НВК «МОЗАЇКА» працюватимуть сучасні виставкові зали, навчальні аудиторії та конференц-зали. А горище старої споруди перетворене на 30-місний хостел. Автономна твердопаливна система опалення сприятиме зменшенню залежності від дорогих традиційних енергоносіїв. Проект був відібраний на конкурсній основі з 400 поданих заявок і не в останню чергу для цього було те, що Глиняни окрім значимої історії (з 1397 року), славилося виробництвом килимів, які в кращі часи експортувалися у понад 80 країн світу.  Завдяки комплексу старовинне ремесло Глинянців не тільки збережеться, а й відродиться, оскільки до цієї роботи взялися дві професійні державні установи – Львівська національна академія мистецтв та обласний історико-краєзнавчий музей. Фахівці з цих установ впевнені у тому, що в Глинянах відтепер можна якісно розвивати не тільки туристичний потенціал регіону, а й проводити науково-дослідницьку роботу, підключивши провідні наукові установи не тільки з Львівської області. Відкриття комплексу супроводжувалося величним дійством – святом української молоді, приуроченому всесвітньо відомій постаті Митрополита Андрея Шептицького, та фестивалем «Глинянська мозаїка». Під супровід духового оркестру навчального центру Національної гвардії України, урочисто перерізали стрічку заступник голови Львівської ОДА п. Оксана Стоколос-Ворончук та радник з розробки та впровадження проектів Програми підтримки впровадження регіональної політики в Україні Вячеслав Топоров. Духовенство усіх конфесій посвятило комплекс, після чого  керівництво Львівської національної академії мистецтв та обласного історико-краєзнавчого музею представили спеціально створену експозицію,  в яку були відібрані не тільки найкращі речі, що продовж десятиліть вироблялися у Глинянах, але й  високохудожні  колекційні, кращих українських митців сучасності.

П. Стоколос у своєму виступі принципово наголосила на потребі  посилення культурологічного потенціалу області саме створенням професійних установ, зокрема Глинянського музею ткацтва і килимарства. Багаторічний керівник проектів Європейського Союзу в Україні Вячеслав Топоров нагадав присутнім про те, що саме місцеве історичне ремесло – килимарство зіграло найвагомішу роль  під час конкурсного відбору проектів, бо саме завдяки його збереженню та професійному розвитку буде можливо впроваджувати ефективний регіональний розвиток на науковому рівні. Керівництво Золочівської РДА, зокрема заступник голови п. Ігор Нижник підкреслив значимість проведення аналогічних дійств для розвитку Золочівщини, відомої на всю Україниу величними постатями минулого та сучасності. Заступник голови Наукового товариства ім. Шевченка, професор Роман Пляцко, доктор історичних наук, поет Петро Шкраб’юк, Лауреат державної премії України, поет, почесний громадянин Львова Ігор Калинець,  голова ВГО «Союз Українок України» Ореслава Хомик, голова ГО «Святий Юр», п. Валерій Калинюк, президент центру національного виховання п. Ігор Бранець, директор Глнянської школи  Мирон Пелих, завдяки стараням якого і вдалося зберегти килимарство, член музейної ради Міністерства культури України та директор історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець та ряд інших потужних представників інтелігенції та науки Львівщини змогли поділитися з присутніми своїми фаховими рекомендаціями та побажаннями щодо розвитку Глинян та регіону. Голова Львівської регіональної Асоціації Міст України п. Василь Абаїмов, яка підтримувала проект протягом всього часу його звершення, наголосив на доцільності посилення досвіду Глинян для інших містечок Львівщини. Представники РОТАРІ КЛУБІВ України та Польщі (РК «ЛЬВІВ» є одним зі співзасновником БО «Фонд розвитку Глинян»,  – автора проекту) додатково констатувала на потребі тісного міжнародного співробітництва усіх прогресивних творчих та наукових кіл світу.

Багатовекторність комплексу підкреслила науково-практична конференція «Екологія Життя», яку поводили  ЛМГО «Екотерра» та Центр національного виховання ім. Андрея Шептицького, особливо вагомим внеском якої було поєднання наукових досліджень найобдарованіших учнів Золочівщини, їхніх наставників – учителів та професійних науковців. Наукова спадщина всесвітньо відомої постаті графа Митрополита Андрея Шептицького, який багаторазово відвідував Глиняни, змогла започаткувати на Золочівщині цілу низку наукових досліджень, базою яких є насамперед молодь регіону.

Особливістю події стало Свято української молоді та фестиваль «Глинянська мозаїка», участь у яких прийняли практично усі найкращі творчі колективи Глинян та Золочівщини. Окрасою  концертної програми стали виступи Заслуженої артистки України, глинянки, Галини Гушак-Міколяш, композитора та естрадного співака Ірени Пелішко. Виступ духового оркестру, який  протягом усього дійства зігрівав душу присутнім, та виступи дитячих колективів у тому числі Глинянської театральної студії однієї вулички «Сонечко» (художній керівник Зеновія Шульга), неодноразово викликали шквал аплодисментів серед присутніх.

У рамках святкувань на футбольному полі Глинянської школи був проведений турнір з міні-футболу, всі учасники якого були відзначені спеціальними призами. На завершення події учасники цього свята, яке, за задумом організаторів, має всі шанси перерости у щорічне, отримали відзнаки та нагороди від організаторів. Спільна фотографія тривалий час викликатиме ряд приємних спогадів та емоцій.

І найважливішим моментом Свята слід відзначити об’єднуючу роль присутнього на святі духовенства практично всіх конфесій, які є у Глинянах. Урочиста посвята навчально-виробничого комплексу «МОЗАЇКА» дала потужний старт його успішному плаванню задля глобальної мети, в рамках якої відбувся проект, – Творити світ кращим!

Цей проект, – це вже другий грантовий проект Європейського Союзу в Глинянах. Першим, вартістю понад 200тис.євро у 2012-2014рр. була відремонтована Глинянська районна лікарня. Доречними для подальшого розвитку Глинян будуть слова Андрея Шептицького:

« Не потоками шумних і галасливих фраз, а тихою невтомною працею любіть Україну!»