Святий Миколай приходить завжди

Кожна подія з дитинства закарбовується у нашій пам’яті не тільки своєю значущістю, але і безліччю дрібниць і навіть запахів. Протягом життя одні події по вазі змінюються іншими, але завжди залишаються найважливіші. І завжди залишаються запахи.

Запах ялинкової живиці, помаранчів, медових коржів і пампухів з трояндовим варенням – це те, що супроводжує нас з дитинства, з нами усе життя – це запахи Новорічних і Різдвяних свят, мабуть найважливіших свят у житті дитини. Ці свята, це – очікування радості і подарунків, очікування чуда. Ми і далі у глибині душі, де сховалась дитина, сподіваємось на чудо, віримо у нього, чекаємо його.
У дитячому житті є особлива ніч – перед днем Святого Миколая. Всі діти вірять, що у цей день вони не залишаться без подарунків. Дуже чекають цього свята у школах – інтернатах діти без батьківської опіки, іншими словами сироти. Доля послала їм важкі випробування, з дитинства покалічила життя. Вони потребують особливої уваги і турботи. Доручення Святого Миколая розносити подарунки дітям у такі заклади впродовж багатьох років успішно виконують ротарійці м. Львова.

Традиційно члени РК «Львів» відвідали Сколівську школу – інтернат, у котрій минулого року встановили обладнання для очистки питної води.

37 дітей-сиріт (наймолодшій Насті Тоган 5 років, зріст 1м.10 см.) і 16 дітей напівсиріт у промерзлому актовому залі школи, що розташована у старому палаці австрійського барона Гределя у засніжених карпатських горах, з блиском в очах і надією очікували приїзду гостей з подарунками. Дитяча радість і концерт були найкращою винагородою за «важку працю Св. Миколая». За багаторічну постійну підтримку Сколівської школи – інтернату Ротарі Клуб «Львів» було відзначено Подякою відділу освіти Сколівської РДА та Подякою Сколівської Райдержадміністрації згідно розпорядження № 709 від 17.12.2009 р.

Хто хоч раз бачив очі дитини-сироти, яка простягає рученята по подарунок, запам’ятає цей погляд на все життя. Таких очей ротарійці Львова бачать сотні, мабуть тому душі стають чистішими.
Ротарійці з РК «Львів» у переддень свята Св.Миколая відвідали також Лопатинську спеціальну загальноосвітню школу – інтернат, де 140 сиріт, напівсиріт і дітей з психічними розладами отримали речі особистої гігієни та подарунки, до збирання яких РК „Львів” залучив дітей Львівських шкіл. Це Львівські середні школи №№ 46, 60 та ліцей менеджменту.

Особливо хочеться відмітити те, що ротарійці та школярі зібрали близько 300 книжок для Лопатинської школи інтернату, адже діти цієї школи-інтернату (в зв`язку із вадами здоров`я) надають перевагу книжкам над телебаченням. Ініціатором залучення Львівських школярів був член клубу Юрій Басараб. Для пропагуванням своїх акцій РК „Львів” залучив Радехівське районне телебачення, завдяки якому мешканці району змогли побачити і зрозуміти, якими справами займаються РОТАРІЙЦІ.

Дуже приємно було отримати на наступний день подяки від мешканців району. Одну з них, яка надійшла на електронну адресу клубу від професора Львівської Аграрної академії Ю.Губені наводимо в оригіналі: „Переглядали Радехівське ТБ і бачили сюжет про Ваш візит у Лопатин. Пригадали наше спілкування в Цитателі на День ЧР. Це дуже мило і тепло – оцей Ваш візит і така потрібна увага до цих обділених людей. Важливо – що не лише стандартні солодощі, але й потрібні для побуту речі і КНИГИ. Які ще книги. Як щось посіється в дитячих головах – буде добре. Дякую Вам як громадянин і звичайна людина. Бог вам у поміч. З новим Роком та Різдвом Христовим!”
Хочеться вказати прізвища членів клубу, які надали найбільші суми грошей, щоб відмітити і в подальшому ще спонукати їх до таких добрих вчинків. Це члени РК „Львів” – Олег Гураль, Ігор Павлиш, Адрій Гудзоватий, Генадій Кройчик, Сергій Лобозинський, Віктор Винник, Андрій Дзюба. До ротарійської акції долучилися також працівники Першої філії ВАТ „Кредобанку” (керівники філії Ю.Смоляк та В.Винник).

Завітали члени РК „Львів” і до новоствореного дитячого садочка у селі Піддністряни Жидачівського району, у якому очікували на подарунки ще 30 діточок. Садочок унікальний тим, що відкрився у селі, отже є надія, що демографічна криза у Галичині йде на спад. Ротарійці закупили в садочок великі килими для двох дитячих кімнат.

Ротарійський Святий Миколай з РК «Ратуша» завітав до дошкільного навчального закладу комбінованого типу “Барвінок”, що знаходиться на вул. Шафарика, 15 у Львові. Театралізована вистава та солодкі подарунки від Св. Миколая створили справжнє свято хворим діткам, які чекали й готувалися до нього. Діти з задоволенням розповідали про себе, розказували вірші про Св. Миколая та обіцяли бути чемними, щоб він завітав до них ще раз наступного року.

Також традиційно відвідано діток з Львівського притулку для неповнолітніх (вул. Левандівська, 17-В). Солодощі та Новорічна програма у Львівському цирку в подарунок, створили святковий настрій для дітей, що залишилися без батьківської опіки. У свою чергу дітьми була підготовлена спеціальна зустріч Святого Миколая з привітаннями та святковими листівками, зробленими власноруч. Ротарійці з «Ратуші» не забули й про вихованців школи – інтернату № 102, що у Львові на вул. Пекарській, 19.

РК «Леополіс» у палаці ім. Гната Хоткевича організував театралізоване дійство для 160 дітей з вадами зору. Подарунки дітям роздавали «справжні» ангелики.
Більш практичний подарунок отримали діти школи, що існує на добровільні пожертви, у с. Бортники, Жидачівського р-ну на Львівщині. Ротарійці з РК «Львів Центр» до свят завершили обладнання школи автономним електроживленням, встановивши генератор та облаштуванням кухні.

Глибокі сніги, люті морози, сотні кілометрів по слизьких дорогах не спинили ротарійців-курєрів Св.Миколая. Таким чином, понад 600 дітей на Львівщині у переддень свята Св.Миколая отримали дарунки і крихту нашого тепла. І Святий Миколай до дітей буде приходити завжди.

27/12/2009, Львів

Ярослав Музичко
Асистент Губернатора D 2230