Кам’янець-Подільський – Ротарійське місто

Приблизно рік тому на адресу Інтернет – сторінки Ротарі Клубу Львів (www.rotary.lviv.ua) надійшов лист наступного змісту: “Ми, група ділових людей з м.Кам’янець-Подільський, звертаємося до Вас з проханням допомогти створити Ротарі Клуб у нашому місті. З цілями та ідеями ознайомлені.” Юрій Циндра, творець і адміністратор клубного сайту, переслав лист Асистенту Губернатора. Негайно було повідомлено Губернатора Дистрикту Тадеуша Плузінського про цю новину і він призначив Спеціального представника зі створення нового клубу.

По декількох телефонних розмовах з організатором ініціативної групи Сергієм Бабієм його запросили відвідати засідання РК Львів. Під час візиту майбутній президент познайомився з буденним ротарійським життям, та обговорював організаційні деталі. Згодом відбувся візит Тренера Дистрикту в Україні Павла Кашкадамова до камянчан.

Під час зустрічі-тренінгу у майбутніх нових членів Ротарійської спільноти виникало багато запитань. Та найбільше їх цікавило: «Що ж Вас, всіх таких різних, об’єднує разом, підштовхує до щотижневих зустрічей посеред робочого тижня». У цьому середовищі не роздають посади, не пропонують прибутковий бізнес, не платять грошей за затрачений час і виконану роботу. Але членам клубів хочеться щотижня збиратися разом, обговорювати клубні проекти допомоги тим, хто позбавлений у цьому житті підтримки. У цій внутрішній силі, що живе у кожному Ротарійцеві, і є магія універсальності Ротарійських ідей, що об’єднують понад мільйон людей у всьому світі.

Після чергових відвідин РК Львів, Сергій Бабій мабуть таки знайшов відповідь на це запитання. Документи підготували швидко і 8 лютого 2010 року у Ротарі Інтернешнл було зареєстровано новий, 44 Ротарі Клуб в Україні. З сподіванням на добру погоду днем Чартеру обрали 22 травня 2010 року – закінчення весни.

Кам’янець-Подільський – невелике, мальовниче місто, розташоване над глибокими каньйонами-урвищами берегів річки Смотрич. Назва міста Кам’янець відповідає його змісту і суті. «Камінець», «камінь», «твердиня», неприступна фортеця, зведена людськими руками, постала для захисту східних теренів від ворогів – степових завойовників. Все в тому місті, що складається з трьох частин – дивовижне. Фортеця стоїть на узвишші і з’єднується мостом над глибоким урвищем річки з Старим містом, розташованим на острові. Смотрич тут утворює майже правильне розімкнене коло, подібне до латинської літери Омега і тече у зворотному напрямку. Ще один міст з’єднує Старе місто з новим. Зазвичай міста, розташовані на перехрестях торгівельних шляхів швидко досягали розквіту, але водночас були спокусливою принадою для завойовників. Та сама природа створила чудові умови для захисту цього середньовічного міста. Кам’янець-Подільський – жива пам’ятка історії і слави українського і польського народів і мабуть тому Чартер викликав таке зацікавлення з посеред польських і українських Ротарі Клубів.

Ще у ввечері, в п’ятницю 21 травня, дякуючи господарям, більшість гостей поринула у приязну і теплу атмосферу свята. Спільна вечеря дала можливість ротарійцям познайомитись один з одним та з членами нового клубу. Вже у суботу, під час основного святкування, всі були друзями. Згідно ротарійської традиції новий клуб повинен мати поручителів. Природньо, що першим клубом – спонсором виступив РК Львів, до якого звернулись камянчани. Перебуваючи у Польщі, ДГЕ Мирослав Гаврилів запропонував, щоб спонсором виступив і РК Вроцлав Панорама. Багатьох Ротарійців Вроцлава з Львовом та Україною поєднує історія іх походження. У нашому місті або в околицях народились і жили їхні батьки та родичі, долі котрих поламало лихоліття другої Світової війни. У президента РК Вроцлав Панорама Марека Карпфа батько проживав у Брюховичах та Львові. Родина Лєшка Моравского теж походить зі Львова. Аліція Добош віднайшла будинок своєї бабусі у с.Старе Село.

До відзначення Чартеру РК Кам’янець-Подільський підготувався ґрунтовно. Імпреза мала успіх завдяки добре продуманим деталям програми. Неспокій викликала тільки непевна погода, бо свято було задумане у Старій фортеці, на площі, оточеній середньовічними мурами. До неї гостей підвезли автобуси, а до зачиненої фортечної брами всі йшли пішки, піднімаючись дорогою, вкритою бруком. Десять-п’ятнадцять хвилин очікування підсилили напругу інтриги. Звуки кінських копит, що лунко вдаряли об камінь бруківки, розбили тишу весняного дня. На дорозі з’явився статний вершник у формі офіцера часів 1 Світової. Під’їхавши ближче, він оглянув всіх, крутнувся на коні і стрімко помчав дорогою до низу. Гості провели його поглядом і бачили, як він наблизився до брички, запряженої двійком вороних коней, що перетинала міст. Була п’ята година вечора, сонце ще було високо, але ховалось за фортечну башту. Все, що відбувалось внизу, на мості, було добре видиме. Офіцер на коні наблизився до брички, у котрій їхав Губернатор з дружиною у супроводі двох лицарів у середньовічних обладунках. Кожен з них на гарному доглянутому гнідому коні, був озброєний списом, мечем та щитом-тарчею з зображенням сонця. З таким супроводом Губернатор мав почуватись у повній безпеці. Бричка зупинилася на мості, офіцер-вершник привітав Губернатора і наказав візниці їхати за ним до фортеці. Перед брамою кавалькада зупинилась. На зустріч вийшов Чартерний президент РК Камянець-Подільський Сергій Бабій і привітав Губернатора і його дружину. Коні нашорошено стригли вухами, раз-пораз форкали, переступаючи з ноги на ногу. Хтось постукав у велику фортечну браму. Вона не відчинилась. Постукали ще і ще. Напруга зростала. Офіцер не злазячи з коня, голосно крикнув: «Старосту до мене» і аж тоді відчинилась хвіртка, і на зустріч вийшов староста фортеці з озброєними воїнами. Офіцер доповів, що приїхав Губернатор Дистрикту 2230 РІ для проведення урочистої церемонії і попросив усіх впустити до середини. Раптом тишу розірвав постріл з фортечного пістоля, брама відчинилась і з Губернатором попереду всі рушили у фортецю.

Сонце заливало подвір’я, під стінами на вогні у великих казанах смачно булькала кулеша, юшка та інші страви, на рожні обертали і пекли великого барана. На дерев’яних галереях, вздовж стіни з бійницями для лучників, розташувались музиканти у середньовічних шатах. Гості розсілись на стільцях, заграла музика і урочистості розпочались. Губернатор вручав Хартію Президенту клубу під звуки барабанів і труб. Президент РК Вроцлав Марек Карпф подарував і одягнув Сергію Бабію президентський ланцюг. Президент-Елект РК Львів Анатолій Гайда подарував дзвін і дерев’яний молоток. Сергій Бабій викликав на імпровізовану сцену всіх присутніх членів свого клубу і львівські ротарійці з клубу-спонсора почепили їм чартерні значки . Президент отримав всі атрибути влади, і ударом дзвона відкрив урочисте засідання клубу. Подякувавши Губернатору і Клубам-спонсорам, Сергій Бабій розповів про те, що об’єднало представників інтелігенції і ділових кіл міста у клуб. Частина членів є депутатами міськради з різних політичних сил. На сесіях вони не завжди знаходили спільну мову. Проте, на засіданнях клубу об’єднувались.

P1110294

Діяльність у Ротарі гармонійно поєднує представників різних політичних сил і поглядів. Перший клубний проект – реставрація старої фортечної гармати. З появою Ротарі у Кам’янці-Подільському громада добре знає, коли надходить полудень. Постріл гармати щодня фіксує дванадцяту годину і ніби затримує час. Про значущість свята свідчила присутність голови міської ради і Голови районної адміністрації. Голова міста у виступі підкреслив важливість створення Ротарі клубу у місті з давніми традиціями демократії і Магдебурзького права. Тепер, сказав він, Кам’янець-Подільський буде мати «дипломатичне представництво» у кожному місті світу, де є Ротарі клуби.

Ще одна несподіванка чекала на гостей і Губернатора. Господар міста викликав озброєну варту і лицарів. Він проголосив, що за заслуги перед громадськістю, своєю волею надає звання почесного громадянина і посвячує у лицарі Старої фортеці Губернатора Дистрикту 2230 Тадеуша Плузінського. Під бій барабанів Тадеушу Плузінському було наказано опуститись на коліно і повторювати за лицарем-церемонімейстром слова лицарської присяги. Покладанням меча на ліве плече Губернатор був посвячений у лицарі. У подарунок він отримав цього меча.

На завершення Голова міста віддав наказ пострілом гармати відзначити урочистість свята. Присутні з захопленням спостерігали за дійством не звертаючи увагу на спекотне сонце. Тепло було і від привітань та побажань, і великої кількості подарунків. Гості з РК Тернопіль подарували великий келих з ротарійським знаком, у формі коньячного сніфера, мабуть літрів на п’ять. ПДГ Павло Кашкадамов підхопився з місця, взяв келих до рук і з словами, що не гоже дарувати посуд порожнім, пройшов рядами гостей і швидко наповнив його грішми. Зібравши біля чотирьох тисяч гривень, Павло передав кошти Президенту Сергію Бабію з побажанням застосувати їх на потреби громади і щоб всі наступні проекти клубу реалізовувались так само швидко і ефективно.

Поруч з ротарійцями завжди є люди, котрі ротарійці по духу. Вони живуть і діють згідно ротарійських правил, підтримують ротарійські цінності, роблять ротарійські справи, не будучи членами клубів. Енергійний і дотепний вроцлавянин Леслав Юнік одним з перших приходив на допомогу львів’янам і мешканцям Західної України у час повеней і епідемій грипу. Допомагав він і окремим ротарійцям. За безкорисливе служіння львівській громаді чотири Ротарі клуби відзначили його подякою.

Урочиста частина добігла кінця і Президент РК Кам’янець-Подільський ударом молоточка оголосив про закриття засідання. Приємні, подразливі запахи долинали з киплячих казанів і Сергій Бабій запросив усіх гостей на середньовічну учту. Свято продовжувалось до півночі. Завтра чекала мандрівка до ще однієї фортеці козацької слави – Хотина і повернення до дому.

Безперечно,Чартер РК Кам’янець-Подільський – подія у нашому Дистрикті резонансна. Мало які імпрези збирають таку кількість ротарійців. Понад сто гостей з 19 клубів і чотирьох країн: Польщі, України, Канади та Данії.

Свято вдалося.

Особливу подяку слід висловити Мирославу Гавриліву, ДГЕ, за активну участь у підготовці до святкування Чартеру, організацію програми перебування польських РК у Львові та транспорт Львів – Камянець-Подільський – Львів. Адже добрий настрій до свята вже був підготований у автобусі.

1-7 червня 2010 року

Спеціальний представник Губернатора
з створення РК Кам’янець-Подільський
АГ Ярослав Музичко
РК Львів